lauantai 20. elokuuta 2016

Kellokulttuuria Taiteiden yössä

Forumin Old School Kellokauppa KultaViljaset on tapahtumien kauppa, joka tapahtumassa eri teema ja Taiteiden yössä painoarvo oli vanhojen kulttuurihistoriallisten kellojen arviointi ja niiden tarinat.


Lisäksi paikalla arvostettu vintagekelloihin erikoistunut yritys Villepietilä.com, jonka pöydällä huollettuja vintagekelloja menneiltä vuosikymmeniltä. Vintage kiinnostaa ja pöydän ympärys olikin suosittu kohde, Ville Pietilä on tehnyt useamman vuosikymmenen jo työtä vintagekellojen parissa ja sekä Toni että Ville Pietilä ovat tuttu näky monestakin antiikki- ja keräilytapahtumasta.



Omalla valikoimallaan mukana myös kellotarvikkeita ja kelloja maahantuova Kellotarvike Oy, jonka toiminnan ohjenuorana on tarjota sitä mitä mistään muualta ei saa. Jim Erikssonin innostus kelloihin on lähtenyt rakkaudesta kelloihin ja siitä, että aloittaessaan juuri häntä miellyttäviä värikäitä rannekkeita ei ollut mistään saatavilla, joten siitä syntyi idea Kellotarvikkeelle.



Kellokaupan omalla osastolla arvostettu vanhojen kellojen asiantuntija Veikko Ahoniemi, jonka tietopankki vanhojen kellojen historiasta ja tekijöistä on mittaamaton - koko neljä tuntinen ilman pakolla pienen kahvipaussin pitämistä oli yhtä puheentulvaa ja aivan loppuun asti hänen ja Forumin Kellokaupan oman kellosepän Pasi Viljasen pakeille oli monen metrin jono. Pisimmät vierailijat tulivat Forssasta asti.


Kellot kertovat paljon enemmän kuin aikaa; on tietoa kellon alkuperäisestä tekijästä ja missä se on tehty, lisäksi vuosisatojen ja vuosikymmenten aikana kellosepät ovat jättäneet kukin oman puumerkkinsä huolloista ja korjauksista, joten kelloista voi lukea monen moista aikakerrostumaa. Omat tarinat ovat sitten tekijöistä ja kellojen huoltajista, kellon alkuperäisistä omistajista ja mihin ne sitten ovat kulketuneet.

Vanhimmat antiikkikellot, jotka ovat olleet Viljasella huollossa, ovat 1700-luvulta. Huollon yhteydessä kellot kuvataan, dokumentoidaan ja niiden historia täsmäytetään ajantasalle yhteistyössä Veikko Ahoniemen kanssa. Asiakas saa oman dokumentin ja Kellomuseo omansa. Melkoista salapoliisin työtä välillä tämä työ, toteaa Pasi Viljanen. Vanhojen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kellojen kunnostus kestää yleensä 1-2 kuukautta, varaosia ei saa, joten rikkootuneet ja kuluneet osat tehdään itse. Siksipä Kellokaupalta kuuluu välillä kummia, kun sorvi laulaa.



Kellokaupalla Hirschin nahkarannekkeita oli edustamassa Hirschin maajohtaja Juha Tuikka. Vasta ranneke tekee rannekellon, niinhän se on, ja sopiva ranneke myös viimeistelee rannekellon huoltotyön.


Forumin Kellokaupan tapahtumassa mukana normaalivalikoimasta poiketen Casion koko retromallisto, joka on teemaan sopien uustuotantoa 70-luvun malleista.



Mitä enemmän kelloja myydään, sitä enemmän kellosepille on töitä. Kelloja myydään tällä hetkellä enemmän kuin vuosiin ja kyllähän se on niin, että mitä paremmin niitä on tarjolla eri kanavissa perinteisistä kelloliikkeistä nettiin, niin sitä enemmän kellot kiinnostavat. On ihan turhaa itsekkyyttä ja pönötystä, etteivätkö kaikki voi tehdä yhteistyötä keskenään, itse ainakin kuulutamme yhteisöllisen kaupankäynnin perään ja haluan sitä yhteistyökykyisyyttä alleviivata.

So happy to be in this business! Kellokaupalla on kyllä niin kiva tehdä töitä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti