torstai 3. toukokuuta 2018

Ephreim Jobinin työ vuodelta 1948 tervehtii teitä

Joskus voi osua onnenkantamoinen ja löytyä kello, jota alkuperäinen käyttäjä ei ole osannut perillisille arvokkaaksi kertoa. Juuri sellainen on tämä  Zenith Chronometre kaliiberi 135, jonka koneiston Ephreim Jobin vuonna 1948 Zenithille suunnitteli ja nyt se kunnostettiin toukokuussa 2018 täällä Turussa uudestaan käyttökuntoon alkuperäisyyttä kunnioittaen.


Zenith valmisti kyseisen koneiston ensisijaisesti Observatoriokilpailuihin.  Observatorio kilpailuissa kellovalmistajat kilpailivat keskenään mahdollisimman tarkan mekaanisen kellon valmistamisesta. Kaliiberi 135 voitti Neuchâtel Observatory:n kilpailun viidesti peräkkäin vuosina 1950-54. Tästä Zenithistä ja voittoisasta kaliiberista on kirjoiteltu netin täydeltä kaikkina kieliversioina, mutta vähemmän niitä on myynnissä muuta kuin Euroopan kansainvälisillä huutokaupoilla, joissa hinnat pomppaavat omiin sfääreihinsä. 


Mutta että se on tänään täällä meidän hyppysissä, se on kuin kuiskaus sieltä Observatorion kilpailujen ajoilta, kun Zenithin kelloseppä  Ephreim on sitä haasteellisessa tarkkuuskilpailussa kehittänyt. Nyt se avattiin,täyshuollettiin koneistoltaan ja hiottiin naarmuttomaksi myös kuoriltaan. Kello on ollut yhdellä käyttäjällä, taulu pienen pientä patinaa lukuunottamatta hyväkuntoinen ja kaikki osat ovat alkuperäisinä, vain alkuperäinen lasike piti vaihtaa tiiviyssyistä tarvikelasikkeeseen. Harvinaisuudeksi tämän kellon tekee se, että tätä koneistoa on valmistettu 11000 kappaletta kolmena eri sarjana vuosina 1948 - 1962. Ja myös se, että chronometri-arvo on leimattu niin tauluun kuin koneistoonkin. Tämä yksilö on viimeiseltä tuotantokaudelta ja valmistusvuosi on 1962.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti